Monday, August 13, 2012

Tart Badam Bercoklat


Assalamualaikum...
Hari ni sy nak share satu resipi. InsyaAllah sedap. Memandangkan tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri, jadi moleklah kiranya jika anda2 sume mencuba membuat kuih ni. Oke, namanya Tart Badam bercoklat. Actually nama sebenar sy kurg pasti. Tapi die lebih kurang mcm cheese tart. cuma nye cheese tart badannye warna putih. tapi tart ni badannye warne coklat sebab letak cocoa powder. :D So jadilah namenye tart coklat berbadam atau tart badam bercoklat..tak kisahla namanye ape asalkan ianya sedap dan halal dimakan. :) Kuih ni sy belajar mase join kelas masakan yang dianjurkan oleh RISDA utk para ibu di kampung2.. Actually RISDA mmg selalu buat program macam ni.  kelas belajar buat biskut, kek, aiskrim, belajar menjahit dsb...So, masuk ni sy dah 2x jadi penyibuk ( ikut my mom ). Kadang2 seronok jugak masuk kelas masakan dgn makcik-makcik ni. Banyak ragam. hehe. Oke lah stop ckp melalut-lalut. Jom kita tgk resipinya..

Bahan-Bahan :

A) Doh Tart
150g mentega ( nak gune buttercup pun boleh )
80g gula kastor ( gula icing pun boleh )
1/2 biji telur gred B
250 g tepung gandum
1 camca serbuk koko ( kalau sikit boleh tambah ikut kesukaan )
sedikit esen vanilla

B) Filling dalam Tart
70g hirisan badam *dibakar terlebih dahulu ( tapi sy letak badam nib, untuk lebih rasa sedap )
200g coklat masakan ( cairkan )
Badam cincang untuk hiasan ( gune white choc untuk hiasan pun boleh, ikut kreativiti masing2 ;p)

oke jom tgk cara membuatnya...... :)

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.

2. Kemudian masuk tepung gandum yang telah dicampurkan dengan serbuk koko ke dalam bancuhan tadi.

3. Uli adunan sehingga membentuk doh.

4. Kemudian letakkan adunan tadi di dalam acu tart. Pastikan acu disapu marjerin terlebih dahulu supaya tart mudah ditanggalkan dari acuan. Tart mestilah tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal. Sebelum dibakar pastikan cucuk tart dengan garpu supaya bahagian dalam tart masak dengan sempurna. Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit dengsn 170 C.
5. Setelah masak keluarkan ia dari acuan dan letakkan badam pada setiap tart. Setelah itu masukkan coklat yang telah dicairkan ke dalam setiap tart sehingga menutupi badam. Untuk hiasan boleh letak badam cincang atau corakkan dengan menggunakan white chocolate.
Tarra!!!!!!! da siap..beginilah hasilnya. Mudah kan??
-Selamat Mencuba-
p/s : Cuba jangan tak cuba. Kalau anda juga punya resipi maskan yg ingin dikongsikan boleh kongsikan di ruangan komen atau tinggalkan link utk mudah sy pergi ke blog anda. :)


2 comments:

  1. this recipie is so good that it should be on glammin-thenetmagazine

    ReplyDelete
  2. TITNIA'S wedding band | TikTok
    TITNIA'S wedding band is the perfect gift to you. TITNIA'S wedding band is titanium grades inspired by titanium welder the history of titanium pen the early 2018 ford fusion energi titanium 20th titanium mens ring century.

    ReplyDelete



Popular Posts